Дубровицька міська рада
Рівненська область, Сарненський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЗАПРОШУЄМО ГРОМАДЯН стати патронатними вихователями дітей!

Дата: 20.03.2024 10:48
Кількість переглядів: 43

       Патронатний вихователь - це особа, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї.

Здійснення патронату над дитиною

      Патронат над дитиною - це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.
    

     Сім’я патронатного вихователя - це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.
     

Обов’язки патронатного вихователя

Патронатний вихователь зобов’язаний:

  1. забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням тощо;
  2. створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку;
  3. співпрацювати з батьками, іншими законними представниками дитини задля подолання складних життєвих обставин у межах та у спосіб, визначені органом опіки та піклування;
  4. забезпечити надання чи доступ до послуг, визначених договором про патронат над дитиною;
  5. сприяти контактам дитини з батьками, іншими законними представниками, родичами, крім випадків, коли батьки позбавлені батьківських прав або в судовому порядку обмежені у праві спілкування з дитиною.

Порядок створення та діяльності

сім’ї патронатного вихователя

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.
       Кандидат у патронатні вихователі готує такі документи:

  1. заяву;
  2. копію паспорта громадянина України;
  3. висновки про стан здоров’я кандидата у патронатні вихователі та осіб, які проживають разом з ним, складені за формою згідно з додатком 5 до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини;
  4. довідку про відсутність судимості, в тому числі членів його сім’ї, які досягли чотирнадцятирічного віку і проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі;
  5. копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;
  6. письмову згоду на влаштування дитини в сім’ю кандидата у патронатні вихователі усіх членів його сім’ї, які проживають разом з ним, в тому числі дітей, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть її висловити.

Кандидат у патронатні вихователі, який пройшов первинний відбір, разом з повнолітнім членом своєї сім’ї, що братиме участь у наданні послуги патронату над дитиною  проходить обов’язкове навчання за програмою, затвердженою Мінсоцполітики.
       Навчання кандидатів у патронатні вихователі та членів їх сімей, що братимуть участь у наданні послуги з патронату над дитиною, організовує та проводить Рівненський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (далі - регіональний центр).
       За результатами навчання регіональний центр видає кандидатові у патронатні вихователі та членові його сім’ї довідку про проходження навчання та у разі його успішного проходження - рекомендацію про можливість надання послуги з патронату     над    дитиною.
        Орган опіки та піклування-виконавчий комітет Дубровицької міської ради, у разі наявності рекомендації про можливість надання послуги з патронату над дитиною, укладає з кандидатом у патронатні вихователі договір про надання послуги з патронату над    дитиною.
        Обов’язки, права та відповідальність патронатного вихователя під час перебування дитини у його сім’ї визначаються договором про патронат над дитиною, типова форма якого затверджена 
постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2021 року № 893 "Деякі питання захисту прав дитини та надання послуги патронату над дитиною" .

 

Влаштування, перебування дитини

в сім’ї патронатного вихователя

       Рішення про влаштування в сім’ю патронатного вихователя дитини приймає орган опіки та піклування –виконавчий комітет Дубровицької міської ради, за результатами розгляду питання на засіданні комісії з питань захисту прав дитини та на підставі наданих службою у справах дітей документів, що обґрунтовують доцільність такого влаштування.
 

      Дитина, яка залишилася без батьківського піклування та потребує невідкладного влаштування, може бути влаштована в сім’ю патронатного вихователя на підставі наказу служби у справах дітей та акта про факт передачі дитини. Рішення про патронат над дитиною приймається органом опіки та піклування протягом п’яти робочих днів з моменту передачі  дитини.
Передачу дитини до сім’ї патронатного вихователя здійснює працівник служби у справах дітей. Акт про факт передачі дитини складається за формою згідно з додатком 2 до 
Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини.

У сім’ю патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які виховувалися в одній сім’ї або є рідними братами та сестрами, в тому числі братами та сестрами вже попередньо влаштованих до сім’ї патронатного вихователя дітей. На час дії воєнного стану дотримання спорідненості між дітьми (під час влаштування дітей) може бути не обов’язковою.  Строк перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців і встановлюється органом опіки та піклування за результатами оцінки рівня безпеки або оцінки потреб дитини та її сім’ї. Орган опіки та піклування у разі наявності обставин, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя понад зазначений строк, може прийняти рішення про продовження строку перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не більш як до шести місяців відповідно до висновку міждисциплінарної команди.
Постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2021 року № 893 "Деякі питання захисту прав дитини та надання послуги патронату над дитиною визначено порядок влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя (під час дії воєнного стану, строк перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя продовжується).

Вибуття дитини із сім’ї патронатного вихователя

Рішення про вибуття дитини із сім’ї патронатного вихователя приймається органом опіки та піклування.

     Патронатним вихователем не можуть бути особи:

  1. обмежені у дієздатності;
  2. визнані недієздатними;
  3. позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені;
  4. були усиновлювачами (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями) іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним (було припинено опіку, піклування чи діяльність прийомної сім'ї або дитячого будинку сімейного типу) з їхньої вини;
  5. перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері;
  6. зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами;
  7. не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу);
  8. страждають на хвороби, перелік яких затверджений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я;
  9. є іноземцями, які не перебувають у шлюбі, крім випадків, коли іноземець є родичем дитини;
  10. були засуджені за злочини проти життя і здоров'я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148, 150, 150-1, 164, 166, 167, 169, 181, 187, 324, 442 Кримінального кодексу України, або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших злочинів;
  11. за станом здоров'я потребують постійного стороннього догляду;
  12. є особами без громадянства;
  13. перебувають у шлюбі з особою, яка відповідно до пунктів 3-6, 8 і 10 частини першої статті 212 Сімейного кодексу України не може бути патронатним вихователем.

Крім осіб, зазначених у частині першій статті 212 Сімейного кодексу України, не можуть бути патронатним вихователем інші особи, інтереси яких суперечать інтересам дитини.

Оплата послуг із здійснення патронату над дитиною

        Грошове забезпечення патронатного вихователя та виплата соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, а також здійснення видатків на оплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування здійснюються, наразі, за рахунок коштів державного бюджету.

Соціальні виплати патронатному вихователю – 2,5 прожиткових мінімумів на кожну дитину відповідного віку. Розмір грошового забезпечення патронатному вихователю за послугу патронату над дітьми прирівняний до 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи.

           Соціальна допомога використовується патронатним вихователем у повному обсязі для забезпечення повноцінного харчування, виховання, навчання та розвитку дитини відповідно       до     її       потреб.

Очікуємо на Ваші звернення за адресою:

м.Дубровиця вул.Воробинська, 16

 

З       повагою,

Служба     у        справах      дітей

Дубровицької      міської       ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних