Дубровицька міська рада
Рівненська область, Сарненський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Звіт про результати громадського обговорення реорганізації Нивецької гімназії Дубровицької міської ради шляхом приєднання до Трипутнянської гімназії Дубровицької міської ради

Дата: 12.06.2024 10:12
Кількість переглядів: 110

Звіт

про результати громадського обговорення реорганізації Нивецької гімназії Дубровицької міської ради шляхом приєднання до Трипутнянської гімназії Дубровицької міської ради

 

10.06.2024                                        м.Дубровиця

 

З метою забезпечення гласності, відкритості та прозорості діяльності Дубровицької міської ради, врахування громадської думки під час прийняття важливих рішень для територіальної громади, у період з 12 травня 2023 року по 12 травня 2024 року  було проведено публічне громадське обговорення проекту рішення Дубровицької міської ради «Про реорганізацію Нивецької гімназії Дубровицької міської ради шляхом приєднання до Трипутнянської гімназії Дубровицької міської ради».

        Передумовою слугувало те, що Нивецька гімназія є закладом з малою наповненістю класів та є витратною  комунальною установою. Станом на момент опублікування інформаційного повідомлення у Нивецькій гімназії навчався 61 учень, тоді як спроможність закладу освіти 90 учнів. Вартість утримання 1 учня у Нивецькій гімназії Дубровицької міської ради становила  – 48,30 тис. грн.У зв’язку з малою наповненістю класів закладу є загроза втратити права громади на отримання освітньої субвенції з державного бюджету на оплату праці педагогічним працівникам. В такому випадку, бюджетне навантаження щодо оплати заробітної плати педагогам цих закладів буде покладене на місцевий бюджет, що призведе до мінімізації видатків на основні поточні потреби закладів (покращення матеріально-технічної бази тощо) і негативно вплине на забезпечення надання якісних освітніх послуг і забезпечення комфортного освітнього простору (середовища). З метою збереження за закладами освіти громади високого коефіцієнту при розподілі освітньої субвенції, збереження рівня заробітних плат педагогічних працівників, є потреба провести заходи щодо трансформації (зміни) мережі закладів освіти згідно запропонованого проєкту рішення.

Обговорення проводилося Дубровицькою міською радою.

Відповідальний за проведення громадського обговорення – Кухарець Микола Миколайович – заступник голови Дубровицької міської ради.

         Відповідне інформаційне повідомлення було оприлюднене на офіційному веб-сайті Дубровицької міської ради 22.05.2023 року за посиланням https://dubrmiskrada.gov.ua/news/(в рубриці «Новини»).

         До обговорення були запрошені всі  мешканці Дубровицької міської територіальної громади.

          З врахуванням п.12 постанови Кабінету Міністрів України №996 від 03.11.2010 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» обрано такий вид консультацій з громадськістю як електронні. Оскільки відповідно   до   Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року №2102-ІХ, Указу Президента України від 14 березня 2022 року №133/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України  від 15 березня 2022 року №2119-ІХ, Указу Президента України від 18 квітня 2022 року №259/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні»,  затвердженого Законом України від 21 квітня 2022 року №2212-ІХ, Постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України» від 25.04.2023 № 383 на території України продовжено карантин до 30 червня 2023 року, діяла заборона на проведення масових зібрань, тому пропозиції та зауваження приймалися у письмовій форміза поштовою адресою: м.Дубровиця, вул. Воробинська, 16 та електронною поштою – dubr_misk_rada@ukr.netіз зазначенням особи та контактної інформації заявника.

        Відбулася зустріч з батьківською громадськістю с. Нивецьк ( з батьками вихованців Дошкільного підрозділу «Сонечко» з короткотривалим перебуванням Нивецької гімназії) де було обговорено проєкт рішення про реорганізаціюНивецької гімназії Дубровицької міської ради шляхом приєднання до Трипутнянської гімназії Дубровицької міської ради (протокол №1 від 21.11.2023). В ході  зустрічі було прийнято рішення здійснити поїздку до с. Трипутні. Батьки відвідали Трипутнянський заклад дошкільної освіти та Трипутнянську гімназію Дубровицької міської ради. Під час поїздки батьки оцінили якість дорожнього покриття, оглянули матеріально-технічну базу закладів освіти.Батьки залишилися задоволеними станом матеріально-технічної базиТрипутнянської гімназії, однак висловилися проти реорганізаціїНивецької гімназії. 

       До Дубровицької міської ради 05.02.2024 року надходило колективне звернення від ініціативної групи жителів с. Нивецьк, с. Грицьки, с.Працюкиз пропозиціями та зауваженнями, у якому висловлюють думку проти реорганізації Нивецької гімназії шляхом приєднання до Трипутнянської гімназії. Пропозиції та зауваження вивчено, проаналізовано та надано вичерпну відповідь-роз’яснення у строки, визначені законодавством.

           Здійснено аналіз умов функціонування закладу, демографічну ситуацію  з прогнозуванням дитячого контингенту на наступні роки, матеріальних, фінансових ресурсів громади. У 2023-2024 навчальному році у Нивецькій гімназії навчається 47 учнів, функціонує тільки 5 класів.Не набрано учнів до першого класу та до третього класу. Два класи мають наповнюваність менше 5 (7 кл. – 3 учні, 9 кл. – 2 учні) та навчаються на індивідуальній формі (педагогічний патронаж).Середня наповнюваність учнів у закладі 9, тоді як середня наповнюваність по громаді 16,8.Прогнозована кількість здобувачів освіти у 2024-2025 навчальному році  - 50 учнів, 2025-2026 н.р.  – 48 учнів, 2026-2027 н.р. – 51 учень, 2027-2028 н.р. – 45 учнів, 2028-2029 н.р – 42 учні. Демографічний аналіз демонструє, що з кожним роком у закладі буде зменшуватись кількість учнів. Немає перспективи збільшення кількості дітей. Видатки на утримання 1-го учня за рік по Нивецькій гімназії Дубровицької міської ради становлять 56 779 грн.,  тоді як середній показник по громаді становить 41 461 грн.. Виділений обсяг коштів освітньої субвенції 2 138 302 грн.,тоді як реальний обсяг коштів, який здійснюється на оплату праці педагогічного персоналу закладу 2 392 947 грн.Незадовільним єматеріально-технічний стан закладу. Учні Нивецької гімназії навчаються у 2 окремих будівлях пристосованого приміщення. Наявне приміщення харчоблоку з їдальнею на 30 місць, проте приміщення їдальні перебуває в незадовільному технічному стані. Покрівля закладу потребує капітального ремонту. Обігрів приміщення закладу здійснюється пічним опаленням. Наявні в закладі навчальні класи, проте навчальні кабінети не мають оснащення сучасними засобами навчання та шкільним обладнанням, що не дозволяєзабезпечувати умови для організації якісного освітнього процесу та реалізації завдань відповідно до Державного стандарту базової середньої освіти. Спортивна зала – відсутня, актова зала – відсутня.

         Надмірні витрати на утримання закладу позбавляють можливості реінвестувати кошти громади у розвиток закладів освіти, для забезпечення більш високої якості освітніх послуг. Зменшення кількості здобувачів освіти у закладі має наслідком дефіцит фінансування та є однією з основних передумов запланованої оптимізації.

За результатами проведення громадських обговорень складено протокол громадських слухань з обговорення проекту рішення Дубровицької міської ради «Про реорганізацію Нивецької гімназії Дубровицької міської ради шляхом приєднання до Трипутнянської гімназії Дубровицької міської ради» від 10 червня 2024 року.

Зі змісту такого протоколу слідує, що за результатами громадських слухань з обговорення згаданого вище проекту рішення вирішено громадське обговорення щодо питання проекту рішення «Про реорганізацію Нивецької гімназії Дубровицької міської ради шляхом приєднання до Трипутнянської гімназії Дубровицької міської ради» визнати такими, що відбулися, а проєкт такого рішення винести на розгляд депутатів Дубровицької міської ради.

 

 

Заступник міського голови                                      Микола КУХАРЕЦЬ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних